Tuesday, 18 February 2014

Penyelidik berhempas pulas membuat kajian mencari fosil binatang pra sejarah yang berusia jutaan tahun..

Sebenarnya haiwan dinosaur politik juga wujud di negara ini. Contohnya seperti Nik Aziz,Lim Kit Siang,Karpal Singh. Haiwan politik ini tidak akan berhenti berpolitik jauh sekali untuk memberi laluan kepada golongan muda.

Baguslah BN sudah sedar dan banyak perubahan telah dilakukan apatah lagi ramai muka muka baru diberikan peluang semasa PRU13.
Mungkinkah Pahang pernah menjadi tempat kehidupan untuk haiwan prasejarah dinosaur suatu ketika dahulu? Perkara itu tidak mustahil berikutan penemuan baharu di negeri tersebut.

Kumpulan penyelidik daripada Jabatan Geologi di Fakulti Sains, Universiti Malaya (UM) baru-baru ini mencipta sejarah apabila menemui sebatang fosil gigi dinosaur di negeri itu, sekali gus mencatat rekod penemuan pertama di Malaysia.
Penemuan itu merupakan hasil kajian bersama dua institusi pengajian tinggi Jepun iaitu Universiti Waseda dan Universiti Kumamoto.

Ketua kumpulan pengkaji, Prof. Dr. Masatoshi Sone yang mewakili UM berkata, penemuan itu adalah hasil kajian dan proses cari gali yang dilakukan sejak September 2012.

"Pada Ogos tahun lalu, kami menemukan sebatang fosil gigi dinosaur daripada spesies `Spinosaurid Therapod’ atau lebih dikenali sebagai `dinosaur pemakan ikan’ di sebuah lokasi di Pahang.

"Fosil yang diberi nama sebagai `Sampel UM10575’ itu mempunyai ukuran 23 milimeter panjang dan 10 milimeter lebar," katanya dalam sidang akhbar berhubung penemuan tersebut di sini hari ini. - UTUSAN ONLINE


P/s berpeluang tengok rangka dinosour semasa lawatan ke US tak lama dulu..besar dan tinggi jugak..

0 comments:

Post a Comment

Popular Posts

Recent Comment